Hannali Goslar

Hanneli was een van de beste vriendinnen van Anne Frank. Haar familie was net zols de familie Frank uit Duisland gevlucht.                                                 

De familie van Hannali leefde volgens Hebreeuwse leefwijze. Zij ging daarom niet op school op zaterdag, vanwege de Sabbat die Joden verbiedt om op zaterdag te werken. De vader van Hannali was minister van Binnenlandse zaken in Berlijn. Haar moeder was docente. Zij zijn naar Amsterdam gevlucht omdat  de vader de Sabbat niet thuis kon doorbrengen. In Amsterdam gaat Hanneli naar dezelfde school als Anne Frank en daar worden zij vriendinnen. 

 

Bron: Hannali (rechts) en Anne Frank (links)

 

Toen de situatie in Nederland slechter werd voor de Joden, besloot de familie Goslar om niet onder te duiken, zoals Anne FrankZij bezaten Paraguyaanse paspoorten en hoopten zo dat ze vrij waren van deportatie. Tijdens een razzia wordt Hanneli samen met haar vader en zusje gearresteerd. Via Westerbork komen zij in Bergen- Belsen terecht.

 

In de periode dat Anne ondergedoken zat dacht ze vaak aan Hanneli, vermoedelijk wist zij dat Hanneli was opgepakt en schreef dit in haar dagboek. 

''Gisteravond was ik weer verdrietig. Oma en Hanneli kwamen mij weer voor de geest. (...) En Hanneli? Leeft zij nog? Wat doet zij? O God, bescherm haar en breng haar weer naar ons terug. Hanneli, aan jou zie ik steeds hoe mijn lot had kunnen zijn. Steeds zie ik mij in jouw plaats.'' 

29 december 1943, Anne Frank

 

In het kamp Bergen- Belsen hoort Hanneli dat haar vriendin Anne ook in het kamp is. Hanneli was erg verbaasd;, zij dacht dat de familie Frank veilig in Zwitserland zat. Hanneli heeft een paar keer geprobeerd om eten over het hek heen te gooien. De eerste keer mislukte omdat een medegevange het pakje eerder had. De tweede keer lukte het wel en dat was de laatste keer dat Hanneli haar vriendin Anne zag. Nadat Margot de zus van Anne overleed, verloor Anne alle hoop, zij dacht haar ouders allebij dood waren. Anne Frank stierf in Maart 1945, een paar weken voordat de Britse troepen Bergen- Belsen bevrijdden.

 

'Anne dacht dat haar ouders dood waren. Ik denk altijd, als Anne had geweten dat haar vader nog leefde, dan had ze toch veel meer kracht gehad om nog te overleven.'- Uit: Anne Frank Magazine, 1998

 

De moeder van Hanneli overlijdt tijdens de geboorte van haar derde kind in 1942. Haar vader en grootouders komen om in het concentratiekamp door ziekte. Hanneli en haar jongere zusje overleven de oorlog. Tegenwoordig woont zij in Israel.