Hannie Schaft 

''Het meisje met het rode haar''

Voor de oorlog in Nederland begon, studeerde  Jo (Hannie) Schaft rechten in Amsterdam. Daarnaast was ze lid van de AVSV (Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging) waar zij haar Joodse vriendinnen Philine Polak en Sonja Frenk ontmoet. Toen de oorlog uitbrak ging Hannie Schaft zich verzetten tegen de bezetters. Haar eerste actie tegen de Nazi’s was de Februaristaking op 25 en 26 februari  1941. De staking was een protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Naarmate de Nazi’s nieuwe anti-joodse maatregelen doorvoerde, hoe meer Hannie voor het verzet deed. Na invoering van de gele ster, stal zij persoonsbewijzenbewijzen voor Joodse onderduikers, zo ook voor haar vriendinnen Sonja en Philine. In 1943 besloot Hannie om zich volledig in te zetten voor het verzet en begon met het verspreiden van rantsoenkaarten en illegale pamfletten, en begeleidde ze joodse kinderen naar een onderduikadres.

 

Na contact  te hebben gehad met de communistische partij in Haarlem, leert Hannie met wapens om te gaan en neemt ze deel aan illegale activiteiten: het ontzetten van spoorwegen, het transporteren van munitie en het vermoorden van collaborateurs vanaf de fiets. Een voorbeeld hiervan zijn De Zaanse liquidaties. Hieronder worden meer dan 20 moordaanslagen op                                                                                                                                                                     Bron: Hannie Schaft

‘foute’ Nederlanders en gewone criminelen in de Zaanstreek, bedoeld. Een van deze liquidaties, is de aanslag op 21 juni 1944 op politiechef Willem Marinus Ragut door Jan Bonekamp en Hannie Schaft. In een schietpartij die was ontstaan werd Ragut gedood, en raakte Bonekamp zwaar gewond. Bonekamp werd opgepakt en overlijd later die dag aan zijn verwondingen. 

 

‘’Ik kan beter schieten dan jullie’’ Hannie Schaft, 1945

 

Na deze aanslag loofden de Nazi’s’ een beloning van 50.000 gulden (vandaag de dag is dit ongeveer € 614.000,-) voor de aanhouding van ‘het meisje met het rode haar’.  Om uit handen van de Nazi’s te blijven, verfde Hannie haar haren zwart.

 

Op 26 maart 1945 vertrok Hannie vanuit Haarlem met een pak illegale kranten, die in IJmuiden afgeleverd moesten worden. Op diezelfde avond was er een controle op de Rijksstraatweg. Hannie moest stoppen en werd gecontroleerd. Toen de Duitse militairen haar tas openmaakte en de illegale kranten zagen, werd zij aangehouden.  Tijdens het verhoor verteld ze wie ze was en uiteindelijk is zij op 17 april in de duinen bij Haarlem gefusilleerd. Jannetje Johanna Schaft was 24 jaar toen ze stierf.