Miep Oranje

’De koerierster des doods’’

Maria (Miep)Oranje  is op 6 mei 1923 geboren in Bloemendaal. Na het overlijden van haar moeder is haar vader hertrouwd en woonde het gezin in Soest. Na de HBS (middelbare school) is Miep in 1942 geografie in Utrecht gaan studeren. Lang heeft ze niet kunnen studeren want in 1943 eisten de Nazi’s dat alle studenten een loyaliteitsverklaring moesten ondertekenen. Hiermee beloofde de student dat hij of zij niet zal mee doen aan acties tegen de bezetters, of deze te ondersteunen.

Miep besluit net als de meerderheid van de studenten om deze verklaring niet te tekenen. Dit zorgde ervoor dat er vanaf mei  1943 geen colleges meer werden gegeven en de universiteit werd gesloten.  Nu Miep niet meer studeerde en uit eerdere klusjes die ze had gedaan voor haar vriendin Miep Quelle, kreeg ze een baantje als koerierster voor de verzetsgroep ‘’Rolls Royce’’.       Later doet ze nog onder de naam Edith Oranje werk voor de Landelijke Ondergrondse.

                                                                                                                                                            Bron: Loyaliteitsverklaring

Op 29 september werd Miep tijdens een inval in het St. Elisabeth klooster in de bossen van de Lage Vuursche , gearresteerd omdat zij illegale kranten bij zich had. Ze werd overgedragen aan de SD (Sicherheitdsdienst). De SD was de inlichtingendienst van Nazi-Duitsland, en werd naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam gebracht. Hier kwam Miep in aanraking met Herbert Oelschlägel. Haar celgenoot Tineke Wibaut-Guilonard waarschuwde Miep voor de charmes van Herbert. Na een aantal overhoringen werd Miep vrijgelaten door de SD. Vanaf dat moment speelde Miep een dubbelrol, in dienst van Oelschlägel . Toen ze zich bij het verzet voegde, vertelde ze dat zij was ontsnapt uit de gevangenis. Enkele verzetslieden hadden argwaan bij het verhaal.

 

Die argwaan bleek te kloppen. Toen de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) een secretaresse zochten, was Miep met haar goede papieren de geschikte kandidaat. Zij kwam in dienst van Teun van Vliet, die ging over de afdeling Zuid-Holland en een stuk van Utrecht. Hierdoor kwam Miep aan veel geheim materiaal, zoals contactadressen, wachtwoorden en locaties.

In de zes weken dat Edith (Miep) werkt als secretaresse, worden overal in het land invallen gedaan en tientallen werkers gearresteerd, waaronder Arend Quelle, de broer van haar vriendin Miep.  

Achteraf blijkt uit de gegevens dat door de acties van Miep Oranje, de SD in het bezit kwam van het Archief van het verzet, springstoffen en munitie. Ook kan zij aansprakelijk worden gesteld voor de arrestatie en liquidatie van tientallen verzetstrijders. Na de oorlog werd Miep kreeg ze de bijnaam ''koerierster des doods''. Miep is na de oorlog spoorloos verdwenen en tot op de dag vandaag blijft het een mysterie wat de rede was van Mieps acties.